Gamle Høyanger – modellar av eldre bygningsmiljø

Arild Høyvik sine modellar av dei gamle arbeidarbustadane på Sæbøtangen og Samvirkekvartalet er utstilt i diskoteksalen på samfunnshuset i Høyanger.

img_3970_nett

Utstillinga med det to modellane. Nærmast Samvirkekvartalet. (Foto: Gaute Ljotebø)

I modellen frå arbeidarkvartalet på Sæbøtangen finn vi Murgården, Slottet, Folkekjøkkenet og Pendenten. I modellen av Samvirkekvartalet finn vi gamle samvirkelaget, Johan Øren sitt forretningsbygg, Kafe Nobel og Sigurd Sæbø sitt forretningsbygg. I bakgarden finn vi bakeriet og det gamle bustadhuset til familien Øren saman med nokre uthus. Gamle Folkets Hus, som låg der Samfunnshuset ligg i dag. Samt  eitt Egne Hjem hus.

img_4008_nett

Gamle Sæbøtangen med Murgården nærmast. (Foto: Gaute Ljotebø)

Rundt modellane er det hengt opp tekst og bilete. Norvald Bøyum si forteljing om Sæbøtangen gir oss mellom anna ei oversikt over kven og kvar folket budde på Sæbøtangen på 1930-talet.

HIM_30_mars_M_6

Arild Høyvik til høgre framfor modellen av Samvikekvartalet. Her i samtale med Edvin Johan Moen. Mannen bak dokumentarfilmen «Industristaden Høyanger 100 år». Der modellane er ein del av det som blr filma. (Foto: Gaute Ljotebø)

Modellane er i skala 1:50 og viser den opphavlege byggestilen i stor detaljrikdom. Til å hjelpe seg for å få det mest mogleg autentisk har Arild Høyvik nytta orginalteikningar, bilete og ein rekke informantar.

Bygningsmiljøa som modellane viser vart rivne på 1970-, 1980 og 1990-talet. Modellane viser difor  ei viktig side av Høyanger si historie. Utstillinga er tilgjengeleg i Høyanger bibliotek sine opningstider. Dei som ønskjer å sjå utstillinga kan ta kontakt i skranken til biblioteket. Ønskjer ein å sjå utstillinga utanom opningstida, eller for grupper, ta kontakt med biblioteket eller Høyanger Industristadmuseum.

img_4051_nett

Mange fine detaljar. Her ser ein inngangen til gamle Fokets Hus Kafe, eit Egne Hjem hus, og i bakgrunnen ser vi Slottet. (Foto: Gaute Ljotebø)

Reklame

Kommenter innlegget

Filed under Generell, Historie

Legg att eit svar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logo

Du kommenterer no med WordPress.com-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer no med Twitter-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Facebook-foto

Du kommenterer no med Facebook-kontoen din. Logg ut /  Endre )

Koplar til %s